Članek
Luka Plavčak
Objavljeno May 31, 2023

Luka Plavčak je samozaposlen podjetnik, ambasador Zavoda Vozim in motivacijski govorec, ki želi s svojo zgodbo pustiti vtis predvsem na mladih, ter s tem morda preprečiti kakšno podobno nesrečo. Prav zato Luka je pred kratkim postal tudi ambasador projekta Vključen svet.

"Moj pogled na zaposlovanje invalidov v Sloveniji ni enostranski. Zdi se mi dobro, da se to spodbuja in dela v smeri izboljšav in sprememb. Moram izpostaviti, da država res skrbi za olajšave in finančne spodbude, s katerimi želijo povečati zaposljivost invalidov. Zelo sem zadovoljen in vesel, ko se lahko pohvalim, da mi je moja država Slovenija pomagala in omogočila, da imam odprt svoj s.p., da imam vse bonifikacije in da mi zraven teče tudi delovni staž. Moja edina kritika na trenutni sistem pa je količina birokracije. Veliko je informacij, različnih odločb za invalidnost in zgodb, kar vodi v to, da se ljudje zmedejo in ne vejo, kaj za koga velja oz. ne velja, kaj ti lahko ponudijo in česa ne. Jaz sem imel primerljivo situacijo v postopku zaposlitve, ko so pred mano kar naenkrat bile tri socialne delavke in vsaka od njih si je drugače razlagala zakon. Od treh oseb nisem mogel dobiti odgovora, ki sem ga rabil. Čez leta postopkov sem videl, da je zaradi toliko različnih zakonov in sprememb, postopek zelo zahteven, da bi se po mojem mnenju - vsak človek zmedel.
Ves čas sem razmišljal, da bi se bilo dobro vključiti nekam, kjer bi lahko promoviral in ozaveščal, da se tudi invalidni posamezniki lahko zaposlimo. Pa tudi, da bi lahko povedal na glas, da so stvari, ki se morajo popraviti. Da ljudje, ki delajo v tem, potrebujejo več informacij. Želel sem biti del nečesa, neke spremembe na boljše. Lepo je biti del nečesa, neke pozitivne stvari, ki spreminja stvari na boljše."

- Luka Plavčak

#aktualno #ambasadorji #Družba #ljubljana #Ajdovščina #ankaran #apače #beltinci #Benedikt #BistricaObSotli #Bled #Bloke #Bohinj #Borovnica #Bovec #Braslovče #Brda #Brezovica #Brežice #Cankova #Celje #CerkljeNaGorenjskem #cerknica #Cerkno #Cerkvenjak #Cirkulane #Črenšovci #ČrnaNaKoroškem #Črnomelj #Destrnik #divača #Dobje #Dobrepolje #Dobrna #DobrovaPolhovGradec #Dobrovnik #DolpriLjubljani #DolenjskeToplice #Domžale #Dornava #Dravograd #Duplek #GorenjaVasPoljane #Gorišnica #Gorje #GornjaRadgona #GornjiGrad #GornjiPetrovci #Grad #Grosuplje #Hajdina #Hodoš #Horjul #HočeSlivnica #Hrastnik #HrpeljeKozina #Idrija #Ig #IlirskaBistrica #IvančnaGorica #izola #jesenice #Jezersko #Juršinci #Kamnik #KanalObSoči #Kidričevo #Kobarid #Kobilje #Komen #komenda #Koper #KostanjevicaNaKrki #Kostel #Kozje #Kočevje #Kranj #KranjskaGora #Križevci #Krško #Kungota #Kuzma #Laško #lenart #lendava #Litija #Ljubno #Ljutomer #LogDragomer #Logatec #LovrencNaPohorju #LoškaDolina #LoškiPotok #Lukovica #Luče #Majšperk #Makole #Maribor #Markovci #Medvode #mengeš #Metlika #Mežica #MiklavžNaDravskemPolju #MirenKostanjevica #Mirna #MirnaPeč #Mislinja #MokronogTrebelno #MoravskeToplice #Moravče #Mozirje #MurskaSobota #Muta #Naklo #nazarje #NovaGorica #Novomesto #Odranci #Oplotnica #Ormož #Osilnica #Pesnica #piran #Pivka #podlehnik #Podvelka #Podčetrtek #Poljčane #polzela #Postojna #Prebold #Preddvor #prevalje #Ptuj #Puconci #Radenci #Radeče #RadljeObDravi #Radovljica #RavneNaKoroškem #Razkrižje #RačeFram #RenčeVogrsko #RečicaObSavinji #Ribnica #RibnicaNaPohorju #Rogatec #RogaškaSlatina #Rogašovci #Ruše #SelnicaObDravi #Semič #Sevnica #Sežana #SlovenjGradec #SlovenskaBistrica #slovenskekonjice #Sodražica #Solčava #SrediščeObDravi #Starše #Straža #SvetaAna #SvetaTrojicaVSlovenskihGoricah #SvetiAndražVSlovenskihGoricah #SvetiJurijObŠčavnici #SvetiJurijVSlovenskihGoricah #SvetiTomaž #Šalovci #ŠempeterVrtojba #šentilj #Šentjernej #šentjur #Šentrupert #Šenčur #Škocjan #ŠkofjaLoka #Škofljica #ŠmarjepriJelšah #ŠmarješkeToplice #ŠmartnoobPaki #ŠmartnoPriLitiji #Šoštanj #štore #Tabor #Tišina #Tolmin #Trbovlje #Trebnje #TrnovskaVas #Trzin #Turnišče #tržič #Velenje #VelikaPolana #VelikeLašče #Veržej #Videm #vipava #Vitanje #Vodice #vojnik #Vransko #Vrhnika #Vuzenica #ZagorjeObSavi #Zavrč #zreče #Žalec #Železniki #Žetale #Žiri #Žirovnica #Žužemberk