Članek
Kaj pravijo številke?

Po zadnjih raziskavah v letu 2022 se ocenjuje, da je po vsem svetu 1 milijarda invalidnih posameznikov, kar predstavlja 15% svetovnega prebivalstva.

Objavljeno Aug 04, 2023

Večina teh je delovno sposobnih, na ILOSTAT-u so zdaj na voljo novi kazalniki trga dela, ki razkrivajo številne izzive, s katerimi se soočajo invalidi v primerjavi z osebami brez invalidnosti, ko gre za svet zaposlitve. 🧐

👉 Invalidni posamezniki so premalo dejavni na področju trga dela in iskanja zaposlitve.
Stopnja delovne aktivnosti invalidov je zelo nizka. V svetovnem merilu je 7 od 10 invalidov neaktivnih (tj. niti zaposlenih niti brezposelnih) v primerjavi s 4 od 10 oseb brez invalidnosti.

👉 Invalidni posamezniki se soočajo z ovirami pri izobraževanju.
Pri invalidih je 2x večja verjetnost, da imajo osnovno izobrazbo ali še nižjo stopnjo izpobrazbe kot pri osebah brez invalidnosti. Prav tako je za polovico manjša verjetnost, da bodo imeli višjo stopnjo izobrazbe.

👉 Invalidni posamezniki so pogosteje brezposelni.
Več kot polovica držav z razpoložljivimi podatki opaža višjo stopnjo brezposelnosti med invalidi kot med brezposelnimi osebami brez invalidnosti.

👉 Invalidni posamezniki imajo polovico manjše možnosti za zaposlitev kot tisti brez invalidnosti.
Približno tretjina delovno sposobnih invalidov je delovno aktivnih, kar je približno polovica ustreznega deleža oseb brez invalidnosti. Vrzel v zaposlenosti med invalidi in neinvalidi se s starostjo povečuje.

Več pa tukaj.

#raziskujemo